fbpx
Utsikt över Solviks trädgård med havsviken i bakgrunden. Från Kum Nye-retreaten i maj 2018.

Meditationsretreat med Kum Nye på Solvik 26-28 okt 2018

Släpp spänningar, och få ökad kontakt med din kropp och energi på denna retreat med Kum Nye – tibetansk yoga och meditation.

Vi kommer att vara på Kuggaviksgården/Solvik söder om Åsa, Kungsbacka. Det är lätt att ta sig hit från Göteborg, Varberg och andra näraliggande platser.

STF-folder om Solvik

Du kan förvänta dig en helg med avslappning och ökad kontakt med din inre energi och vägledning.

Detta tillsammans med en grupp trevliga människor på en plats med lugn och skön miljö just intill havet. 

 


Retreat [retri:t] (engelska för ’reträtt’). Innebörden är att dra sig tillbaka i stillhet, för en eller flera dagar.

 


Retreaten leds av Stig Albansson

Jag kom i kontakt med Kum Nye på en 6 månaders kurs/retreat i Human Development på Nyingma Institute i Berkeley Kalifornien -96/97. Något i praktiken talade till mig och den har funnits med sedan dess. Började leda grupper -98, när jag var tillbaks i Sverige.  Framförallt har dessa grupper hållits på Föreningen för tibetansk buddhism i Göteborg. Sedan 2010 har jag lett en praktikgrupp som träffats ett par gånger i månaden, och sedan juni 2016 också gett undervisning i Kum Nye online.

Kum Nye upphör aldrig att förvåna. Många använder ordet ”magiskt” för att beskriva effekterna. Är själv förvånad över hur djupt vi kan gå, även när nya personer deltar. Det är något med Kum Nye som snabbare leder in i meditation och kroppsmedvetenhet än andra metoder jag kommit i kontakt med.

Utbildningen av lärare i Kum Nye har sedan hösten 2015 främst skett via så kallade Teacher Trainings, och innefattar nivå 1-3 som är kopplade till de tre böckerna. Dessutom gavs i början av 2018 en ny undervisning som heter Kum Nye Healing. Jag har deltagit på alla dessa och är i färd med att bli auktoriserad lärare i Kum Nye Dancing. Den utbildningen fortsätter under 2018.

När jag inte leder grupper i Kum Nye så arbetar jag som fotograf. Du kan se min portfolio här: Fotograf Göteborg

”Jag gillar mycket att alla kan delta oavsett hur lång erfarenhet man har..”

Efter att ha deltagit i praktikgrupp under ledning av Stig Albansson i fyra terminer märker jag att mina energinivåer både stärkts och stabiliserats. Jag är betydligt oftare i nuet och känner oftare och tydligare förnimmelser i kroppen än tidigare. Effekten av en klass sitter i länge.
Stig Albansson är en alldeles utmärkt och mycket engagerad lärare som med fingertoppskänsla sätter ihop en serie rörelser efter ett tema som han presenterar idéen bakom innan klassen. Ofta är det just precis det jag behöver den dagen. Han är ödmjuk i sin undervisning och förklarar ingående både nya rörelser och de eventuella hinder man kan stöta på. Han återkommer ofta till att det är förslag han kommer med och att vi gör det som känns rätt för oss.”

Maria Wåhlin

deltagare i praktikgruppen & Kum Nye Online

“Stig leder gruppen på ett välplanerat och strukturerat men samtidigt inkännande och ödmjukt sätt”

Kum Nye har öppnat en ny nivå i både i min meditation och i min fysiska träning. Min tanke efter det första passet (som jag deltog i för omkring ett halvår sedan) var att Tarthang Tulku måste vara ett geni och effekterna satt i flera dagar efteråt. Sedan dess har jag upptäckt att teman och idéer från olika Tibetanska traditioner på ett underfundigt sätt finns invävda i övningarna vilket gör dem tillgängliga oberoende av Buddhismen. Genom en alldeles speciell kombination av rörelse, fokus och ”i-kroppen-varo” tar KN så att säga vid där andra liknande kroppsövningar slutar. Det verkar direkt och effektivt på blockeringar i kropp och energi. På ytan finns likheter med andra metoder men för mig finns en specifik effekt av KN som jag inte når på annat sätt. Jag märker under hela dagen stor skillnad i mitt sinnestillstånd efter jag utövat, stagnerade känslor kan luckras upp och en glädje över att erfara sin kropp, energi och sitt medvetande sprider sig.

Patrik Lilja

deltagare i praktikgruppen i Göteborg

“Som deltagare i den här serien yogapass är jag väldigt nöjd”

Det är behändigt att praktisera hemma och det kompletterar den vanliga yogan. Jag har lärt mig mycket av Stig och fortsätter gärna om det blir fler tillfällen.

Margareta

deltagare i praktikgruppen & Kum Nye Online

Vem passar den här retreaten för?

 Om du känner dig dragen till att delta, är det i sig ett bra tecken på att detta är rätt för dig. Du behöver inte någon tidigare erfarenhet av att ha mediterat eller av att ha gjort Kum Nye, men det underlättar, och ger dig en större förståelse för vad du kan förvänta dig. Kanske känner du ett behov av att varva ner för att komma mer i balans och i kontakt med den du är i dina bättre stunder?  Om du känner dig osäker på om detta är rätt för dig så kontakta Stig via formuläret långt ner på denna sida, eller via epost stig@albansson.se, ni kan sedan diskutera det hela via mail eller ta en telefonkontakt.

Hör hur man kan uppleva Kum Nye

Testimonial Kum Nye
Se video

Anmälan
Priset inkluderar undervisning, helpension med boende i 2-, 3- eller 4-bäddsrum. Du kan ange önskemål om boendet men det är inte säkert att vi kan möta det -det beror på hur många som anmäler sig, och hur snabbt de olika rummen bokas upp.  Maten är vegetarisk och lagad med mycket omsorg. Middag serveras fredag och lördag. Lunch lördag och söndag. Frukostbuffé lördag och söndag, och fika med frukt för- och eftermiddagar lördag och söndag.  

Klädsel
Praktiken utförs bäst i lediga kläder, träningskläder behövs inte. Ta med lakan och handdukar, om du inte vill hyra dessa för extra kostnad.

För sittning under praktiken
Ta med en meditationskudde, och/eller meditationspall samt underlag, som till exempel en yogamatta, om du har en sådan. Det går även bra att sitta på stol mellan övningarna.  

Övrigt
Håll koll på vädret så du är förberedd med lämplig klädsel. Det finns ju tid för att utforska omgivningarna med klippor och hav.

Anteckningsmaterial är bra att ha med. Vi kommer att göra mycket som du kan ta med dig ut i livet efteråt, så värdefullt att skriva ner insikter och annat som du vill komma ihåg.

Vi är på en plats som IOGT-NTO driver, så alkohol och droger är inte tillåtna under retreaten. Vilket de heller inte varit om vi varit på annan plats.

Sista anmälningsdag 23 september

Dag(ar)

:

Timme(s)

:

Minut(er)

:

Andra(s)

OBS. Vi har lyckats få fler sovplatser och kan därför välkomna fler deltagare till retreaten. Så välkommen att boka även om anmälningstiden gått ut!

Meddelande

12 + 15 =

Villkor för bokning

Om avbokning av plats sker innan 20 september återfås hela summan minus en avgift på 150:-.
För avbokning mellan 21 september och 10 oktober återfås 50% av avgiften. Vid senare avbokning kan återbetalning inte ske.

Det finns möjlighet att dela upp betalningen på två delbetalningar.
Om du vill göra det så skriv det i formuläret när du anmäler dig, så får du två fakturor skickade till dig.

Klicka på bilderna av böckerna för att komma till en beskrivning av dem.

Denna ljusa veranda hör till det så kallade Flickhuset som vi kommer att bo och praktisera i. Solbo var från början en barnkoloni.

I vita huset kommer måltiderna att serveras. Här är även receptionen för Kuggaviksgårdens vandrarhem belägen.

Kum Nye

Effekterna av Kum Nye

”Baserat på traditionella healingsystem, hjälper Kum Nye till att lindra stress, transformera negativa mönster och befrämja balans och hälsa. Praktiken av Kum Nye ökar vår glädje och uppskattning av livet.

Det unika värde som detta tibetanska healing system har är att det integrerar fysiska och psykologiska metoder för välmående, och lär oss att integrera kropp och sinne i alla våra aktiviteter. Kum Nye leder till en känsla av vitalitet och välmående som går bortom det som kan upplevas i andra system. Positionerna och rörelserna, och även självmassagen och andningsövningarna slappnar av kroppen, lugnar andningen och stillar sinnet. På så sätt blir Kum Nye en effektiv praktik för att fördjupa meditation. 

Kum Nye Yoga introducerar oss till kraften och skönheten i den andliga vägen. Baserad på tibetanska läror för att leva i harmoni med fysiska och universella lagar, utvecklar denna praktik vår förmåga att helas och ge energi till hela vår varelse. Kum Nye Yoga lär oss vad det är att bara vara.”

Praktiken av Kum Nye

”Praktiken av Kum Nye inkluderar stillhet, rörelse, positioner, andningstekniker, självmassage och en del visualiseringar. Praktiken kommer åt tre typer av spänningar som hålls i kroppen – ytliga spänningar, blockeringar i energikanalerna, och knytningar i chakran. När dessa spänningar smälter bort börjar livsenergin att flöda mer fullt i kroppen. I processen av flödet sköljs filtrena i sinnena rena, och vi börjar uppleva världen och oss själva mer klart istället för att vår upplevelse filtreras genom tankar och minnen. På så sätt är Kum Nye både en healing-praktik och en ypperlig förberedelse för att etablera och behålla inre lugn och klarhet, vilket är basen för stillhets- och insikts-meditation. Kum Nye etablerar en känsla av helhet som det är lätt att erfara ett lugn i. När vi går in i lugnet, börjar meditation. Genom Kum Nye Yoga återuppbygger vi den inre arkitekturen av kroppens subtila energisystem.”

Arnaud Maitland/Tarthang Tulku 

Denna form av Kum Nye utformades av den tibetanska laman Tarthang Tulku när han kom till väst i slutet av 60-talet. Han såg ett behov bland dem som samlades runt honom att vara mer i kontakt med sin kropp och upplevelserna i den. Detta då många i väst är så fångade i sitt huvud och tankar.

När de första boken om Kum Nye kom ut kallades den Kum Nye Relaxation. Men eftersom den avslappning som syftades på inte var vad vi vanligtvis förknippar med avslappning, så kom titeln att ändras till Kum Nye Tibetan Yoga när den  senare trycktes om. Detta för att ge en ungefärlig idé om vad Kum Nye är, men praktiken liknar inte någon annan form av yoga vi är vana vid i västerlandet.

Rörelserna kan vara både lugna och mycket dynamiska, och det handlar inte om att göra dem ”rätt”. Vi rör oss och känner kroppens rörelser, men har ännu mer uppmärksamhet i de känslor och förnimmelser vi erfar i kroppen, och efterhand också i rymden runt omkring oss.

Genom detta, kommer förändringar att ske. De delar i oss som varit avstängda väcks upp, och de delar som varit överaktiva, ofta huvud och tankar, kommer att bli mindre påträngande vilket skapar den balans vi är ute efter.

Vi arbetar också med andningen, och andas på ett speciellt Kum Nye-sätt som kan kännas ovant i början men som snart blir till stor hjälp.

När vi rör oss, rör vi oss ofta långsamt. Detta för att känna mer vad som pågår. 

Men inte alla övningar är långsamma och stilla. En del är mycket kraftiga och dynamiska, och det är mellan dessa kontraster vi börjar känna en större kontakt med ett inre lugn och stillhet.

Tystnad, stillhet, balans, och att känna oss mycket mer levande är vad praktiken leder till. 

Vi sitter mellan rörelserna, detta sittande leder till stillhet, som leder till meditation. 

 

Mer information finns på www.kumnyeyoga.com   Kum Nye finns presenterad i tre böcker. Kum Nye Tibetan Yoga, Joy of Being, och Kum Nye Dancing. De är för tillfället svåra att få tag på i Europa, men de finns till försäljning på Föreningen for tibetansk buddhism, Linnégatan 21, Göteborg. Föreningen är öppen i samband med dess aktiviteter, som du hittar tider till på deras hemsida. Ett antal böcker kommer också att finnas till försäljning under retreaten.

För frågor hänvisas till Stig Albansson, på mail stig@albansson.se. Om du hellre vill ringa är det bäst att först skicka ett mail och ange tider när du kan höras så en tid för samtal kan bokas.

Tider och upplägg

Fredag

Kl 17.00-18.00: Incheckning
Kl 18.00: Middag
Kl 19.30-21.00: Praktik

Lördag

Kl 7.00-8.00: Morgonpraktik
Kl 8.00: Frukost
Kl 10.00-12.30: Praktik med fikapaus
Kl 13.00: Lunch
Kl 15.00-16.15: Praktik
Kl 16.15-16.45: Fikapaus
Kl 16.45-18.00: Praktik
Kl 18.00: Middag
Kl 20.00-21.00 Praktik

Söndag

Kl 7.00-8.00: Morgonpraktik
Kl 8.00: Frukost
Kl 10.00-12.30: Praktik med fikapaus
Kl 12.45: Lunch
Kl 14.45-16.00: Praktik
Avslutning

Adress till Kuggaviksgården/Solvik:

Kuggaviksgården, Varbergsvägen 1894, 439 55 Åsa Tel: 0340-65 12 85

IOGT-NTO:s anläggning Kuggaviksgården, Åsa vandrarhem STF, ligger i Åsa, 18 km söder om Kungsbacka, ca 5 mil från Göteborg och ca 3 mil från Varberg.
Vi finns utmed den gamla E6:an (kustvägen), strax söder om Åsa samhälle. Närmsta järnsvägsstation Kungsbacka, 18 km. Busslinje 732 stannar utanför, hållplats Kuggavik. OBS! Vi försöker att ordna samåkning i bil från Göteborg.

Om du skulle vilja testa Kum Nye innan du anmäler dig till retreaten, finns en möjlighet den 2 september i Göteborg.
En heldags workshop med Kum Nye anordnas och du kan läsa mer om det här: Heldag med Kum Nye