fbpx
Havet vid Solvik i Åsa

Retreat på Solvik 20-22 maj 2022

Släpp spänningar, och få ökad kontakt med din kropp och energi på denna
retreat med Kum Nye – tibetansk yoga och meditation.

Vi kommer att vara på Kuggaviksgården/Solvik söder om Åsa, Kungsbacka.

STF-folder om Solvik

Utsikt över havet, Solvik

Retreaten leds av Stig Albansson

.

Jag kom i kontakt med Kum Nye på en 6 månaders kurs/retreat i Human Development på Nyingma Institute i Berkeley Kalifornien -96/97. Något i praktiken talade till mig och den har funnits med sedan dess. Började leda grupper -98, när jag var tillbaks i Sverige.  Framförallt har dessa grupper hållits på Föreningen för tibetansk buddhism i Göteborg. Från 2010 har jag där lett en praktikgrupp som träffats ett par gånger i månaden. Har även gett undervisning online de senaste åren. Sedan 2015 har jag studerat med Arnaud Maitland, som är en ’senior student’ till Tarthang Tulku, och den som kanske gjort mest för att sprida och fördjupa förståelsen av Kum Nye.

Kum Nye upphör aldrig att förvåna. Många använder ordet ”magiskt” för att beskriva effekterna. Är själv förvånad över hur djupt vi kan gå, även när nya personer kommer med. Det är något med Kum Nye som snabbt och naturligt leder in i meditation och stillhet, och ger en ökad energi.

Är detta en tyst retreat?

Ja och nej. Tystnad är en viktig ingrediens i helgen, men vi har inte en strikt tystnad hela helgen. Man kan till exempel välja om man vill sitta vid ett tyst bort under måltiderna, eller om man vill samtala. Utbytet mellan deltagare är också en viktig del av helgen. Vi försöker dock att skapa de bästa förutsättningarna genom att be deltagarna att avstå från att använda mobiler och liknande under hela helgen.

Vem passar den här retreaten för?

Om du känner dig dragen till att vara med, är det i sig ett bra tecken på att detta är rätt för dig. Du behöver inte ha gjort Kum Nye tidigare, men eftersom vi sitter stilla en hel del före och efter rörelseövningarna så är det fint om du har erfarenhet av att ha gjort yoga eller meditation.

Kanske känner du ett behov av att varva ner för att komma mer i balans och i kontakt med den du är i dina bättre stunder? 

Anmälan
Priset inkluderar undervisning, helpension med boende. 

Måltider
Lunch och middag är vegansk, och lagad med stor omsorg. Frukostbuffén är vegetarisk. Fika finns tillgänglig hela helgen.

Klädsel
Praktiken utförs bäst i lediga kläder. Ta med lakan och handdukar, om du inte vill hyra dessa för extra kostnad.

För sittning under praktiken
Ta med en meditationskudde, och/eller meditationspall samt underlag, som till exempel en yogamatta, om du har en sådan. Det går även bra att sitta på stol mellan övningarna.  

Övrigt
Håll koll på vädret så du är förberedd med lämplig klädsel. Det finns ju tid för att utforska omgivningarna med klippor och hav.

Anteckningsmaterial är bra att ha med. Vi kommer att göra mycket som du kan ta med dig ut i livet efteråt, så det är värdefullt att skriva ner insikter och annat som du vill komma ihåg.

Vi är på en plats som IOGT-NTO driver, så alkohol och droger är inte tillåtna under retreaten. Vilket de heller inte varit om vi varit på annan plats.

Klicka på bilderna av böckerna för att komma till en beskrivning av dem.

Vad är Kum Nye?

Denna form av Kum Nye utformades av den tibetanska läraren Tarthang Tulku när han kom till väst i slutet av 60-talet. Han såg ett behov bland dem som samlades runt honom att vara mer i kontakt med sin kropp och upplevelserna i den. Detta då många i väst är så fångade i sitt huvud och tankar.

Rörelserna kan vara både lugna och mycket dynamiska, och det handlar inte om att göra dem ”rätt”. Vi upplever kroppens rörelser, men har ännu mer uppmärksamhet i de känslor och förnimmelser vi erfar i kroppen, och efterhand också i rymden runt omkring oss.

Genom detta sker förändringar. De delar i oss som varit avstängda väcks upp, och de delar som varit överaktiva; ofta huvud och tankar, kommer att bli mindre påträngande, vilket skapar en balans.

Vi arbetar också med andningen, och andas på ett speciellt Kum Nye-sätt som kan kännas ovant i början men som snart blir till stor hjälp.

När vi rör oss, rör vi oss ofta långsamt. Detta för att känna mer vad som pågår. 

Men inte alla övningar är långsamma och stilla. En del är mycket kraftiga och dynamiska, och det är mellan dessa kontraster vi börjar känna en större kontakt med ett inre lugn och stillhet.

Tystnad, stillhet, balans, och att känna oss mer levande är vad praktiken leder till. 

Mer information finns på www.kumnyeyoga.com  och på den sidan finns både videos som visar hur man utövar och ljudinspelningar där huvudläraren Arnaud Maitland berättar.  Kum Nye finns presenterad i tre böcker. Kum Nye Tibetan Yoga, Joy of Being, och Kum Nye Dancing. De finns numera att köpa på amazon.se, och ibland även på Adlibris och Bokus. De finns även till försäljning på Föreningen för tibetansk buddhism, Linnégatan 21, Göteborg. Föreningen är öppen i samband med dess aktiviteter, som du hittar tider till på deras hemsida. Ett antal böcker kan också komma att finnas till försäljning under retreaten.

Havsutsikten från trappan på Kökshuset, som är där vi praktiserar.

I vita huset kommer måltiderna att serveras. Här är även receptionen för Kuggaviksgårdens vandrarhem belägen.

Denna ljusa veranda hör till det så kallade Flickhuset som många kommer att bo i. Solbo var från början en barnkoloni.

Gruppbild från retreaten i okt 2018.

Flickhuset som de flesta bor i, sett från Kökshuset som vi praktiserar i.

Retreatgruppen från maj 2019.

Vi har haft fint väder på tidigare vårretreater, så många har  passat på att bada.

Tider och upplägg

Fredag

Kl 15.00: Incheckning
Kl 16.00-17.55 Praktik
Kl 18.00: Middag
Kl 19.30-21.00: Praktik

Lördag

Kl 7.00-7.55: Morgonpraktik
Kl 8.00: Frukost
Kl 10.00-12.45: Praktik med fikapaus
Kl 13.00: Lunch
Kl 15.15-17.55: Praktik med fikapaus
Kl 18.00: Middag
Kl 19.30-21.00 Praktik

Söndag

Kl 7.00-7.55: Morgonpraktik
Kl 8.00: Frukost
Kl 10.00-12.45: Praktik med fikapaus
Kl 13.00: Lunch
Kl 14.30-16.00: Praktik
Avslutning

Sista anmälningsdag är söndag 1 maj

Pris 2700 sek inkl moms

Delat rum

Fredag eftermiddag till söndag eftermiddag

• Undervisning

2 eller 3  personer delar rum

• Mat och fika

1. Anmäl dig via formuläret nedan

2. Betalning via faktura som skickas ut

 

Om du deltagit på tidigare arrangemang
och då fått en faktura,
kan du även anmäla dig genom att
skicka ett mail till stig@soulbeing.se

Pris 3500 sek inkl moms

Eget rum

Fredag eftermiddag till söndag eftermiddag

• Undervisning

Logi i eget rum

• Mat och fika

1. Anmäl dig via formuläret nedan

2. Betalning via faktura som skickas ut

 

Om du deltagit på tidigare arrangemang
och då fått en faktura,
kan du även anmäla dig genom att
skicka ett mail till stig@soulbeing.se

Anmälan retreat 20-22 maj 2022

Villkor för bokning

Avbokningregler
Vi kommer försöka att vara flexibla med våra avbokningsregler,
men om avbokning behöver ske på ett fåtal dagar innan,
kan en avgift komma att tas ut på cirka 700:-

Adress till Kuggaviksgården/Solvik:

Kuggaviksgården, Varbergsvägen 1894, 439 55 Åsa Tel: 0340-65 12 85

IOGT-NTO:s anläggning Kuggaviksgården, Åsa vandrarhem STF, ligger i Åsa, 18 km söder om Kungsbacka, ca 5 mil från Göteborg och ca 3 mil från Varberg.
Vi finns utmed den gamla E6:an (kustvägen), strax söder om Åsa samhälle. Närmsta järnsvägsstation Kungsbacka, 18 km. Busslinje 732 stannar utanför, hållplats Kuggavik.

“Stig leder gruppen på ett välplanerat och strukturerat men samtidigt inkännande och ödmjukt sätt”

Kum Nye har öppnat en ny nivå i både i min meditation och i min fysiska träning. Min tanke efter det första passet var att Tarthang Tulku måste vara ett geni, och effekterna satt i flera dagar efteråt. Sedan dess har jag upptäckt att teman och idéer från olika Tibetanska traditioner på ett underfundigt sätt finns invävda i övningarna vilket gör dem tillgängliga oberoende av Buddhismen. Genom en alldeles speciell kombination av rörelse, fokus och ”i-kroppen-varo” tar KN så att säga vid där andra liknande kroppsövningar slutar. Det verkar direkt och effektivt på blockeringar i kropp och energi. På ytan finns likheter med andra metoder men för mig finns en specifik effekt av KN som jag inte når på annat sätt. Jag märker under hela dagen stor skillnad i mitt sinnestillstånd efter jag utövat, stagnerade känslor kan luckras upp och en glädje över att erfara sin kropp, energi och sitt medvetande sprider sig.

Patrik Lilja

deltagare på retreaten och praktikgruppen i Göteborg

“Som deltagare i den här serien yogapass är jag väldigt nöjd”

Det är behändigt att praktisera hemma och det kompletterar den vanliga yogan. Jag har lärt mig mycket av Stig och fortsätter gärna om det blir fler tillfällen.

Margareta

deltagare på retreaten, praktikgruppen & Kum Nye Online