fbpx
Välj en sida

.

Kum Nye tibetansk yoga – Online

praktisera en lugn meditativ form av yoga hemma

tillsammans med andra via nätet

15 klasser

– varje onsdag till och med 11 december

Drop-in

Var med de gånger du kan

Det går bra att starta senare på terminen

Klasserna kommer vara på svenska och de leds av Stig Albansson

Stressreducering, mindfulness, meditation

Har du upplevt hur mycket enklare och starkare det är att praktisera i grupp tillsammans med andra? Oavsett om det nu är meditation, yoga eller någon annan praktik.  

Ofta kanske man har intentionen att praktisera regelbundet, men andra saker har en tendens att komma i vägen. 

Om du har en grupp i din närhet att gå till är det ju säkert det bästa alternativet, men många blir förvånade över hur starkt det kan kännas att samlas över nätet och praktisera tillsammans. Det är lite där detta program kommer in. Vi körde den här typen av klasser under ett år 2016-17, men har sedan gjort ett uppehåll för att fokusera på de lokala grupperna. Men ett önskemål om att återuppta dessa klasser online har funnits, och nu kör vi igång. 

Vi kommer att träffas varje onsdag kväll för 75 minuters praktik,  plus ett antal lördagar där vi efter en kortare inledande praktik har tid för samtal med frågor och svar.

Allt sker genom en speciell programvara som gör att vi kan se varandra, om vi så vill. Man kan även delta utan att ha sin egen kamera på dator eller läsplatta påslagen, om man nu skulle föredra det. Men det hjälper till att skapa känslan av att göra detta i grupp om man ser varann. 

Vad är då Kum Nye?

För att verkligen förstå behöver man uppleva praktiken själv, men för att ge en antydan om vad det är kan man beskriva det som en praktik bestående av långsamma rörelser med fokus på upplevelsen i kroppen. Vi är mer intresserade av de förnimmelser och känslor som kommer, än av själva fysiska formen på övningarna. 

En riktigt bra introduktion till Kum Nye får du på denna sida: https://www.kumnyeyoga.com 
 
I videon överst beskriver Arnaud Maitland ingående vad Kum Nye är och de effekter man kan förvänta sig av praktiken. De tre videorna under är hämtade från de tre böcker som är publicerade om Kum Nye. Den första boken heter Kum Nye tibetan yoga, den andra Joy of Being, och den tredje Kum Nye Dancing.

 

Vad är Kum Nye?

Så här beskrivs första boken:

Kum Nye – Tibetan Yoga, A complete Guide to Health and Well-Being, 115 Exercises & Massages by Tarthang Tulku Rinpoche.
Based on the Tibetan medical system, Kum Nye consists of exercises developed by Rinpoche to relieve stress and promote the deep relaxation necessary to experience the full benefits of meditation. It is both a natural healing aid and a means for deepening meditation. An effective means to become fully comfortable in our embodiment, Kum Nye consists of breathing, massage, postures and movement exercises that release blockages and allow energy to flow unobstructed through body and mind, restoring the wholeness of being.

Kum Nye integrates and balances physical and psychological approaches to harmonize the energies of body and mind. The deep relaxation produced releases a vibrant, intense flow of feeling that renders all experience richer, healthier and more beautiful.” 

Boken går för tillfället att köpa från t ex Adlibris. 

Du behöver inte boken för att kunna delta i det här programmet, men den är till stor hjälp om du vill tränga djupare in i praktiken.

Klasserna leds av Stig Albansson, som praktiserat och lett grupper i Kum Nye under många år.

 Jag kom i kontakt med Kum Nye när jag gjorde en sex månaders kurs/retreat i Human Development vid Nyingma Institute i Berkeley Kalifornien -96/97. Praktiken talade till mig på ett starkt sätt och har funnits med sedan dess. Jag började leda grupper ett tag efter att jag kommit tillbaks till Sverige. Framförallt har de varit i Göteborg där jag bor.  De flesta som är med i grupperna säger att det är något väldigt speciellt med Kum Nye, vilket jag håller med om. Många använder ordet ’magiskt’ för att beskriva effekten. 

 Startade våren 2010 en praktikgrupp i Kum Nye på Föreningen för tibetansk buddhism i Göteborg, som fortfarande pågår med ca 2 träffar per månad. Ledde 2017 en helgworkshop på samma ställe, och har fortsatt att hålla i heldagar och halvdagar. I maj 2018 hölls första retreaten i Åsa, söder om Kungsbacka och Göteborg, och de har sedan fortsatt med två per år. I november hålls den fjärde, och det finns mer information om den och de övriga grupperna på denna hemsida. 

En fördjupning i mig och i grupperna har skett under åren, och största anledningen till det har berott på deltagande i de lärarutbildningar som letts av Arnaud Maitland på Dharma Publishing. Jag har deltagit i, och lett, många klasser online de senaste 6-7 åren, och är alltid förundrad över hur starkt gruppfältet som skapas kan bli, även när man är på platser långt från varandra rent fysiskt. 

Kum Nye Online inkluderar:

  • 16 klasser där vi praktiserar tillsammans. Vi möts online via dator, mobil, eller läsplatta. 
  • 2 Möten med samtal, där du kan ställa frågor på ett mer ingående sätt än vad vi kan göra under klasserna.
  • Dokumentation av övningarna vi gör skickas ut till deltagarna efter varje klass.
  • Stödet man får av att praktisera i grupp med andra.
  • Förslag på övningar man kan göra mellan gångerna vi ses.

Tider och upplägg:

Anmäl dig och få:

soulbeing   Instruktioner om hur du gör för att ansluta din dator eller annan enhet till klasserna.

soulbeing   Länkar skickas ut inför varje klass.

soulbeing   En möjlighet att utforska något nytt.

Tack för denna terminen! Hör av dig om du skulle vilja se en fortsättning våren 2020..!

Vad andra sagt..

“Som deltagare i den här serien yogapass är jag väldigt nöjd”

Det är behändigt att praktisera hemma och det kompletterar den vanliga yogan.
Jag har lärt mig mycket av Stig och fortsätter gärna om det blir fler tillfällen.

Margareta O

deltagare i praktikgruppen & Kum Nye Online 2016/17

”The group container is strong. This shows how deep the virtual space can be. Without leaving the house :)”

For me Kum Nye is an important tool to embody higher insights. To walk the talk more authentically in every day life. The more I feel me, the more I can feel the people around me. The more compassion I have  with my difficulties the more helpful I am for my surrounding.
True love begins in my self and Kum Nye can support me in cultivating this love in a very gentle way.

Karoline Maria W

participant in Kum Nye Online 2016/17

”When I first started practising Kum Nye with Stig it started out as a happy surprice for me.”

I had been practising qigong and meditation daily for years and thought that I knew all about moving energy in the body and finding truth, secrets, stillness and peace inside. What Kum Nye came with, was a form of a very natural and easy practise, that took me to places of me so close but yet where i had never been. Stig guides the group with such softness and safeness, we are free to follow but also free to walk our own ways. Kum Nye is a treasure hunt and a blessing! I don’t even exaggerate! With Stig as a guide I am working on my own in a safe space. Digging for my own gold inside, that frees me. To practise at home in front of the computer is fantastic! The energy of the group and space we practise in together is very present. In fact we practise in a unlimited space that frees me and takes me home to myself.

Karin L

participant in Kum Nye Online 2016/17

“Stig is leading the group in a well-organized and structured but also empathic and humble way”

His long experience is sensed in the down to earth, grounded feeling in the sessions. It creates a sense of trust that allows you to go deeper into your own unfolding experiences. Stig gives guidelines and recommendations but there are no demands of accomplishment. This means that the process can develop in a way which suits one´s current shape and helps in working with whatever one encounters at the moment.

Patrik L

participant in the practice group in Gothenburg, Sweden

”Jag gillar mycket att alla kan delta oavsett hur lång erfarenhet man har..”

Efter att ha deltagit i praktikgrupp under ledning av Stig Albansson i två terminer märker jag att mina energinivåer både stärkts och stabiliserats. Jag är betydligt oftare i nuet och känner oftare och tydligare förnimmelser i kroppen än tidigare. Effekten av en klass sitter i länge.
Stig Albansson är en alldeles utmärkt och mycket engagerad lärare som med fingertoppskänsla sätter ihop en serie rörelser efter ett tema som han presenterar idéen bakom innan klassen. Ofta är det just precis det jag behöver den dagen. Han är ödmjuk i sin undervisning och förklarar ingående både nya rörelser och de eventuella hinder man kan stöta på. Han återkommer ofta till att det är förslag han kommer med och att vi gör det som känns rätt för oss.”

Maria W

deltagare i praktikgruppen & Kum Nye Online 2016

Vanliga frågor

Behöver jag ha någon tidigare erfarenhet av meditation, mindfulness eller yoga?

Nej då, inte alls. Ett intresse för att prova något nytt räcker.

Ett öppet sinne, en hygglig internetuppkoppling, och du är ’good to go’!

Behövs det en avancerad dator?

Nej, tekniken vi använder är rätt förlåtande. De flesta datorer och läsplattor klarar kraven. Det kan vara bra att kolla så högtalarna på din enhet är ok, eller om du behöver skaffa extra. Det viktigaste är att internetuppkopplingen är hyfsat snabb, men det har ju de flesta i Sverige idag.

Kommer de andra att se mig?

Om du vill. Tekniken ger den möjligheten och det är ett stort stöd för mig som leder klasserna om jag ser er. Men det är inget måste om du inte vill synas. En medelväg är ju att ha på sin kamera i början och slutet av klasserna och stänga av den under övningarna.

Can you explain in a few words what this is about?
I shall try. We come together through our computers and will start to sit for a while. Guidance will be given the whole time. We will be invited to put our attention inside us. To notice more and more of the feelings and sensations in the body.

It may sound strange, but just by doing that, things will start to happen. We are then spending the rest of the class doing standing and sitting exercices, and working with the breath.

And, we often move very slow, so we can notice more of our inner experience.

Hur är kopplingen mellan Kum Nye och Buddhism?

Kum Nye i den formen vi praktiserar skapades av en tibetansk lärare med många års djupgående studier av den tibetanska buddhistiska traditionen. Men man kan se Kum Nye som en egen disciplin. Som något som är utvecklat speciellt för oss moderna människor. Du behöver inte alls vara intresserad av buddhism för att praktisera Kum Nye, och du behöver inte tro på något. Allt du behöver göra är att utföra övningarna och känna vad som händer i kroppen. 

Med det sagt så är det också på sin plats att nämna att Tarthang Tulku säger att Kum Nye kan bereda vägen för seriösa dharmastudier.

 

Var kan jag läsa mer om Kum Nye?

Du kan gå till www.kumnyeyoga.com
All I know and speak about comes from the books by Tarthang Tulku Rinpoche. And from workshops and discussions with teachers from other centers. In recent years has the explanations given by Tarthang Tulku´s senior student Arnaud Maitland been of tremendous help. And it never stops, there is so much more to explore.